08.08.2013

Sociallæge: Ja til Cannabis

 "Der er ingen, der siger, at cannabis ikke hjælper mod forskellige lidelser. Så det eneste problem er stoffets status som ulovligt narkotika," siger Peter Ege, forhenværende socialoverlæge i København, oven på sommerens debat og Informations artikler om medicinsk cannabis.
 
Peter Ege, der er kendt som fortaler for legalisering af hash, mener, at man skal tage folks oplevelser alvorligt, når de mener, at de får den bedste lindring af cannabis.
 
Peter Ege mener ikke, at de patienter, der har fortalt om deres erfaringer med cannabis til Information, er misbrugere:
 
»Nej, slet ikke. Misbrugere definerer man bl.a. som personer, der har en selvskadelig adfærd, men det er der slet ikke tale om her, tværtimod. Mens jeg havde med behandling af misbrugere at gøre, ville jeg ikke have drømt om at behandle en eneste af dem som misbruger.«
 
En af sagerne, den tidligere sociallæge henviser til, er Dorthe, der er mor til en dreng med epilepsi. Hun vil gerne vil give sin femårige søn cannabis, fordi han har en sjældent form for epilepsi, der ikke kan behandles med medicin. Hun burde, ifølge Peter Eges vurdering, have adgang til stoffet legalt.
 
»Dorthe er endnu et eksempel på en borger, der har læst sig til sin viden på nettet. Det ulykkelige er jo, at når cannabis er illegalt, så findes der ikke ordentlig rådgivning til folk. De overlades til sig selv og til nettet for at få viden. Dorthe er ikke interesseret i cannabis for rusens skyld, tværtimod går hun efter en form for cannabis uden euforiserende virkning. Det ville da være rimeligt, hvis hun kunne få det uden at skulle bekymre sig om, det er illegalt,« siger Peter Ege til Information.
 
»Men det store problem er, at cannabis er et narkotikum, og derfor mangler der forskning, forsøg og information om den medicinske anvendelse.

Problemet for sundhedsmyndigheder og læger er også, at cannabis er en blandet suppe, og sundhedsbranchen kan bedst lide klinisk rene stoffer. For mange læger minder medicinsk cannabis mest om gammeldags urtemedicin, og det får dem til at rynke på næsen.«
 
"Dorthe" er et opdigtet navn. Informations redaktion er bekendt med hendes identitet.
 
(Kilde: Information)

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev