Søløve med epilepsi helbredt med hjerneceller fra en gris

Søløven Cronutt blev anfaldsfri ved at få implanteret hjerneceller fra en gris. “Det er en meget lovende tilgang”, siger en af forskerne bag operationen

 

Den syvårige californiske søløve Cronutt’s epilepsi var hastigt blevet værre og værre. Et epileptisk anfald om måneden var blevet til flere voldsomme anfald hver uge, og dens generelle helbred led alvorligt under det; den var i store smerter og var ude af stand til at indtage føde.

I oktober 2020 besluttede man så at prøve en ny eksperimenterende form for hjernekirurgi, hvor man transplanterede sunde hjerneceller fra en gris ind i søløvens skadede hippocampus i hjernen. Cronutt blev anfaldsfri. Og nu mere end et år efter operationen er den stadig anfaldsfri, den har fået sin appetit igen, er mindre konfus og er igen i stand til at lære nye ting.

De raske celler fra grisens hjerne skulle gå ind og erstatte søløvens døde hjerneceller og undertrykke den unormale hjerneaktivitet på samme måde som en række epilepsipræparater gør. Men i modsætning til medicinen påvirker celleimplantationen ikke hele hjernen og skulle derfor have mindre risiko for generende bivirkninger.

”Hvis du virkelig kan fokusere behandlingen præcist der, hvor anfaldene genereres, kan du spare resten af hjernen for nogle af de bivirkninger, vi ser i forbindelse med medicin,” siger professor Karan Wilcox fra Utah Universitet, der var en af lægerne bag indgrebet, til National Geographic.

“Det er en meget lovende tilgang”, siger hun.

Vil operere flere søløver

Fagfolkene i en amerikanske epilepsiselskab Epilepsy Foundation er også begejstrede: “Det, forskerne her har gjort, er meget vigtigt og tyder på, at der er alternative måder at behandle epilepsi på,” siger Jacqueline French, der er neurolog ved New York Universitet og forskningschef hos Epilepsy Foundation.

Inden et team på 18 personer gennemførte operationen på Cronutt, var teknologien kun afprøvet på mus, hvor behandlingen også helbredte dem. Forskerne håber nu, at de kan komme til at lave flere operationer på søløver. Og hvis alt går godt, kan man gå videre til støre pattedyr, og om nogle år kan man måske begynde at teste teknologien på mennesker. Men inden man når dertil, er der mange udfordringer og ubesvarede spørgsmål.

Kilde

National Geographic og NRK

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev