11.06.2012

Svedrem måler anfald

Forskere har ved et tilfælde skabt et armbånd der kan måle sværhedsgraden af epileptiske anfald lige så godt som EEG. Enheden kan gøre det muligt at indsamle kliniske data fra patienter med epilepsi, mens de passer deres daglige gøremål, i modsætning til EEG-undersøgelser der kræver indlæggelser. Armbåndet kan oven i købet advare bæreren, hvis det er et anfald, hvor det er nødvendigt at tage på skadestuen.
Sensorerne måler hudens elektriske konduktans, dvs. dens evne til at lede elektrisk strøm. Den elektriske konduktans afspejler det sympatiske nervesystems tilstand. Og det sympatiske nervesystem gør det muligt for kroppen at reagere hurtigt og målrettet på fare.
Rosalind Picard, professor i medier, kunst og videnskab på MIT, og hendes gruppe arbejdede egentlig på at lave sensorer der kunne måle de følelsesmæssige tilstande hos børn med autisme, hvis ydre adfærd kan være i modstrid med, hvad de føler.
I forbindelse med et epilepsianfald stiger hudens elektriske konduktans. Og på Bostons børnehospital opdagede lægerne, at jo større stigningen i hudens elektriske konduktans var, des større var udsvingene i de strømninger i hjernen, som man måler med EEG, og des længere tid var de om at falde til ro.
Både Picard og to børnehospitaler hun samarbejder med, fortsætter udviklingsarbejdet og afprøvningen af armbåndet. Desuden har Picard oprettet et firma, der kan udnytte armbåndet kommercielt.
Da sensorerne blev afprøvet på Bostons børnehospital var de placeret i svedremme med tegneseriefigurer på. Når armbåndene til sin tid kommer på markedet, vil de sandsynligvis se anderledes ud.
(Kilde:  Epilepsy Foundation)

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev