06.03.2023

Test af ChatGPT: Hvad ved robotter om epilepsi?

ChatGPT er den intelligente søgemaskine, der på meget kort tid er blevet kendt som den intelligente robot, du kan have intelligent dialog med og måske få til at skrive dine gymnasieopgaver. Vi har bedt den om råd til et godt liv med epilepsi og spurgt til dens mening om Epilepsiforeningen

Vi har oprettet en profil på ChatGPT og haft en snak med den om epilepsi. Svarene har vi så viste til Epilepsiforeningens sygeplejerske for at sikre os, at vi ikke spredte noget vrøvl. Det er slet ikke dårlige svar, mener hun. Grafik: Freepik

Af Per Vad
pervad@epilepsiforeningen.dk

Når du stiller et spørgsmål til Google, svarer søgemaskinen med en meget lang række henvisninger til steder på nettet, du selv kan finde svaret. Det nyeste skud på stammen og måske fremtidens søgemaskine hedder ChatGPT. Den samler selv informationen på nettet og giver dig et længere svar uden henvisninger til kilden.

ChatGPT, der er udviklet af firmaet OpenAI, blev lanceret i november sidste år. Den bygger på en sprogmodel, der hedder GPT, og er en videreudvikling af de chatrobotter, der er dukket op nede i hjørnet på mange firmahjemmesider, som du kan stille simple spørgsmål til og få svar, som ofte er ret ubrugelige.

Men hvad med svarene fra ChatGPT? Hvad ved den f.eks. om epilepsi? Vi har oprettet en profil på ChatGPT og haft en snak med den om epilepsi. Svarene har vi så vist til Epilepsiforeningens sygeplejerske, Camilla Skødt Jørgensen, for at sikre os, at vi ikke spredte noget vrøvl. Men det er slet ikke dårlige svar, mener sygeplejersken:

”Ud over at noget af det virker computeroversat – hvad det selvfølgelig også er – så er det ret imponerende svar,” siger hun, men opfordrer dog alligevel folk til at være forsigtige med den viden om epilepsi, man får, når man søger svar på søgemaskiner og sociale medier.

Husk, at det er muligt at leve et normalt liv med epilepsi med de rigtige behandlinger og støtte. Tal med din læge eller epilepsispecialist for at finde de bedste løsninger for dig

ChatGPT

“Epilepsi er altid noget individuelt og svar på nettet er altid noget generelt, så har man spørgsmål til sin epilepsi, skal man altid stille det til sin læge. Men der er ikke noget galt i at søge viden om epilepsi på nettet. Personligt ville jeg nok foretrække viden, som jeg ved hvor kommer fra, så jeg kan vurdere, om det er noget man kan have tillid til,” siger Camilla Skødt Jørgensen.

 

CHATGPT om livet med epilepsi

Først spurgte vi ChatGPT om, hvad epilepsi er? Den svarede næsten det samme, som står på vores hjemmeside. Så gik vi lidt dybere ned i emnet:

Hvad er de største problemer, mennesker med epilepsi har?

ChatGPT svarede det her:

“Mennesker med epilepsi kan opleve en række udfordringer og problemer relateret til deres tilstand. Nogle af de største problemer kan omfatte:

 • Uforudsigelige anfald: Epilepsi kan forårsage gentagne og uforudsigelige anfald, som kan begrænse en persons evne til at udføre daglige opgaver og føre til fysiske skader og personskader.
 • Bivirkninger af medicin: Nogle medicin, der bruges til at behandle epilepsi, kan have bivirkninger såsom træthed, svimmelhed, kvalme, humørsvingninger og andre problemer, der kan påvirke livskvaliteten.
 • Social isolation: Nogle mennesker med epilepsi kan føle sig isolerede og ensomme på grund af frygt for at have et anfald i offentligheden eller på grund af stigma forbundet med sygdommen.
 • Kognitive og følelsesmæssige problemer: Epilepsi kan påvirke hjernens funktion og føre til kognitive og følelsesmæssige problemer såsom hukommelsestab, angst, depression og problemer med at koncentrere sig.
 • Job- og uddannelsesmæssige begrænsninger: Nogle mennesker med epilepsi kan have begrænsninger på job- og uddannelsesmuligheder på grund af deres tilstand.”

Hvor ved du det fra?

“Som en AI-model trænet af OpenAI, har jeg lært fra store mængder af tekst, herunder bøger, artikler, videnskabelige undersøgelser og kilder på internettet, der giver information om epilepsi og relaterede emner. Jeg har også lært af specialister og eksperter, som har bidraget til at træne og finjustere min model. Det er vigtigt at huske, at som en AI-model er min viden ikke baseret på personlige erfaringer eller følelser, men på den information, der er tilgængelig i mine træningsdata.”, fortalte den kunstige intelligens.

Hvordan  får jeg et godt liv med epilepsi?

“Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle mennesker med epilepsi oplever disse problemer, og at de fleste mennesker med epilepsi kan leve et normalt liv med passende behandling og støtte.

At leve med epilepsi kan være udfordrende, men der er mange ting, du kan gøre for at hjælpe dig med at have et godt liv med sygdommen. Her er nogle tips:

 • Få den rigtige behandling: Tal med en specialist i epilepsi om de bedste behandlingsmuligheder for dig. Medicin og andre behandlinger kan hjælpe med at kontrollere anfald og reducere symptomer.
 • Tag ansvar for din egen sundhed: Det er vigtigt at tage din medicin regelmæssigt og følge anbefalingerne fra din læge. Undgå også faktorer, der kan udløse anfald, såsom manglende søvn, stress eller alkohol.
 • Find støtte: Tal med familie og venner om din tilstand og søg støtte fra epilepsiforeninger eller supportgrupper. Det kan hjælpe dig med at føle dig mindre isoleret og mere forstået.
 • Tag vare på din mentale sundhed: Epilepsi kan have en negativ indvirkning på dit humør og din mentale sundhed. Overvej at tale med en terapeut eller psykolog for at lære at håndtere disse følelser og forbedre din mentale sundhed.
 • Lev en sund livsstil: Motion regelmæssigt, spis sundt, få nok søvn og undgå stoffer eller alkoholmisbrug.
 • Informer andre om din tilstand: Det kan være en god idé at informere din arbejdsgiver eller lærere om din tilstand, så de kan hjælpe med at skabe en sikker og støttende arbejds- eller uddannelsesmiljø.

Husk, at det er muligt at leve et normalt liv med epilepsi med de rigtige behandlinger og støtte. Tal med din læge eller epilepsispecialist for at finde de bedste løsninger for dig og dine individuelle behov”, svarede ChatGPT.

ChatGPT om Epilepsiforeningen

Hvem varetager danskere med epilepsis interesser?

“I Danmark er Epilepsiforeningen den største organisation, der varetager interesserne for mennesker med epilepsi og deres pårørende. Foreningen arbejder for at forbedre livet for mennesker med epilepsi ved at øge opmærksomheden om sygdommen og støtte epilepsiramte og deres familier, svarer den kunstige intelligent.”

Er Epilepsiforeningen gode?

“Som AI-assistent har jeg ikke en holdning eller vurdering af Epilepsiforeningen, men generelt er organisationen anerkendt som en pålidelig kilde til information og støtte for mennesker med epilepsi og deres pårørende i Danmark.

Epilepsiforeningen arbejder aktivt for at forbedre livet for mennesker med epilepsi og har eksisteret i mere end 60 år. De tilbyder rådgivning, støttegrupper og informationsmateriale om epilepsi, og arrangerer også kurser, seminarer og konferencer for at øge forståelsen for epilepsi og forbedre behandlingen af sygdommen.

Epilepsiforeningen samarbejder også med sundhedsvæsenet, politikere og andre organisationer for at sikre, at mennesker med epilepsi får de bedste behandlinger og muligheder for at leve et normalt liv.

Det er altid en god idé at undersøge organisationer og deres arbejde, før man vælger at støtte dem eller modtage hjælp fra dem. Du kan læse mere om Epilepsiforeningens arbejde og tilbud på deres hjemmeside og kontakte dem for at få mere information og hjælp”, lød svaret fra søgemaskinen.

Kilde

Epilepsiforeningen og ChatGPT

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev