04.11.2019

To mundhulevæsker til at stoppe akutte langvarige anfald får generelt klausuleret tilskud

anfaldsbrydende medicin 

Lægemiddelstyrelsen har besluttet, at Buccolam og Epistatus mundhulevæsker skal have generelt klausuleret tilskud til brug som akut anfaldsbrydende medicin til børn

 

Normalt stopper epilepsianfald af sig selv inden for to minutter. Men i nogle tilfælde ved man på forhånd, at personen har risiko for at få anfald, der ikke vil stoppe af sig selv (status epilepticus). Der vil der ofte være en aftale med lægen om, at vedkommende skal have anfaldsbrydende medicin.

Nu har Lægemiddelstyrelsen bevilget generelt klausuleret tilskud til Buccolam og Epistatus mundhulevæsker til at stoppe status-anfald hos børn.

Hvis en medicin har generelt klausuleret tilskud, betyder det, at det kun er patienter, der opfylder nogle særlige betingelser, der kan få tilskud til medicinen. Det er den behandlende læge, der vurderer, om en patient er omfattet af de særlige betingelser. Lægen skal i de tilfælde skrive ”Tilskud” på recepten. Tilskuddet bliver automatisk fratrukket prisen ved ekspeditionen på apoteket, forklarer Lægemiddelstyrelsen i deres nyhedsbrev.

Epistatus

Epistatus får  generelt klausuleret tilskud  til: ”Behandling af langvarige, akutte konvulsive anfald hos børn og unge med epilepsi i alderen 10 til 18 år,” skriver Lægemiddelstyrelsen.

Epistatus mundhulevæske findes  i styrken 10 mg/1 ml  i pakninger med 1 stk.

Indtil Epistatus bliver markedsført i Danmark, skal det stadig udleveres på baggrund af en udleveringstilladelse, og lægen skal søge enkelttilskud til hver enkelt patient.

Buccolam

Lægemiddelstyrelsen har også besluttet, at Buccolam mundhulevæske med virkning fra 4. november 2019 skal have generelt klausuleret tilskud.

Buccolam sælges på apoteket i tre styrker til aldersgrupperne 1 år til 5år, 5 år til 10 år og 10 til 18 år. Tilskudsklausulerne for de tre styrker er følgende:

  • Styrken 5 mg /1 ml: ”Behandling af langvarige, akutte konvulsive anfald hos småbørn med epilepsi i alderen 1 år til <5 år”.
  • Styrken 7,5 mg /1,5 ml: ”Behandling af langvarige, akutte konvulsive anfald hos børn med epilepsi i alderen 5 år til <10 år”.
  • Styrken 10 mg /2 ml: ”Behandling af langvarige, akutte konvulsive anfald hos børn og unge med epilepsi i alderen 10 til 18 år”.

Buccolam findes i pakninger med 4 stk.

Ændringen betyder, at der ikke længere skal søges enkelttilskud til patienter, der er omfattet af ovenstående klausuler.

image
Gode råd om anfaldsbrydende behandling

Det er vigtigt at fortælle dine nærmeste  om, hvordan dine anfald normalt ser ud, og hvad de pårørende skal gøre, hvis du får et anfald.

Det er vigtigt, der er en aftale med lægen:

  • om der skal gives medicin i tilfælde af, at anfaldene ikke stopper af sig selv.
  • hvis ja, hvornår medicinen skal gives
  • hvordan den skal gives
  • om dosis evt. må gentages
  • spørg dit behandlingssted, hvis du er i tvivl.

Læs mere om anfaldsbrydende behandling og se intruktionsfilm

Kilde

Lægemiddelstyrelsen om Epistatus og om Buccolam

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev