Et internationalt forskerhold, der bl.a. inkluderer forskere fra Aarhus Universitet, har kortlagt effekten af en lille stump RNA, der har stor betydning for nervecellers evne til at kommunikere med hinanden. Når forskerne sætter RNA-stumpen ud af spil i mus, går kommunikationen mellem nervecellerne amok, og musene udvikler voldsom epilepsi og dør inden for fem måneder.
Forskerne bag opdagelsen mener, at regulering af RNA-stumpen, kaldet mikroRNA-128, kan bruges terapeutisk til at behandle sygdomme som epilepsi og Parkinsons sygdom. Det skriver Jyllands-Posten.
Forskerne opdagede, at når mikroRNA-128 er til stede i meget store koncentrationer i hjernen, kan den lille RNA-stump regulerer, hvor kraftigt nogle specifikke nerveceller opfatter signaler fra deres naboceller.
Hvis mikroRNA-128 er til stede i rigelige mængder, vil den dæmpe den enkelte nervecelles reaktion på signalmolekylet dopamin fra nabocellen. Hvis mikroRNA-128 til gengæld ikke er til stede, reagerer nervecellerne voldsomt på dopaminen.
Samtidig er de specifikke nerveceller involveret i kroppens kontrol over lemmerne, og derfor vil en overreaktion på dopamin betyde ukontrollerede bevægelser, som både inkluderer hyperaktivitet og epilepsi i forskernes forsøg på mus.
Professor Jørgen Kjems ved Aarhus Universitet, Institut for Molekylærbiologi og Genetik og Interdiciplinary Nanoscience Center (INANO), står bag det danske bidrag til studiet. Han siger til videnskab.dk: "Effekten af mikroRNA-128 er så tydelig, at det er et oplagt mål for fremtidige behandlinger. Hvis vi kan enten øge eller dæmpe effekten af mikroRNA-128, kan vi forhåbentlig bruge det som mål til at behandle en lang række neurologiske lidelser."
(Kilde: Jyllands-Posten)
09.12.2013
Vigtig RNA-stump
13.09.2024