31.08.2010

Vil forudse epilepsianfald

Danskere forsker vil forudse anfald og forbedre VNS
(August, 2010)
Forskere på Aalborg Universitet har som de første i verden fundet en måde, hvorpå man kan registrere, at et epileptisk anfald er på vej hele 80 sekunder før anfaldet kommer. Forsøget er lykkedes på rotter. Hvis resultaterne også virker på mennesker, er det viden, der måske kan bruges til at afværge epileptiske anfald.

I jagten på at kunne forudsige anfald fokuserede forskerne fra Aalborg på vagus-nerven, der styrer funktionerne i både hjerne, hjerte og mange andre vigtige organer i kroppen. Forskerne opdagede, at hos forsøgsrotterne ændrede den elektriske vagus-nerve-aktivitet sig på en særlig måde i forbindelse med hjerteslagene op til et epileptisk anfald.

Forskergruppen har indtil videre lavet tests på 8 bedøvede rotter. 6 andre rotter blev brugt som kontrol, så der er endnu et stykke vej til, at den kan overføres til mennesker. Men testresultaterne er meget lovende: Alle anfald blev forudsagt, og ingen falske alarmer blev udløst.

I dag behandler man en del epilepsipatienter, hvor medicin ikke virker og en egentlig epilepsioperation ikke er mulig, med en nervus vagus-stimulator (VNS), hvor der sættes en elektrode i vagus-nerven i venstre side af halsen. Elektroden giver med regelmæssige mellemrum små stød, som kan være med til at reducere antallet af anfald til op mod det halve. Ud over at VNS ikke er 100 % effektiv, så er ulemperne, at nerven også får stød på tidspunkter, hvor det ikke er nødvendigt, og at behandlingen bl.a. kan gøre patientens stemme mere rå. Forskerne håber, at deres opdagelse kan gøre VNS mere præcis og dermed væsentlig mere effektiv og give færre bivirkninger.

»Det er for tidligt at sige, om metoden virkelig kan forbedre den traditionelle VNS-behandling, men når vi nu ved, hvilken vej vi skal gå, bliver det hele meget lettere,« forklarer Nico Rijkhoff, lektor på Center for Sanse-Motorisk Interaktion, der er blandt verdens førende inden for den såkaldte neurale proteseforskning.

Det tager altid lang tid at gå fra forsøg i dyr til konkret hjælp i mennesker. Erfaringerne viser, at forsøg og udvikling nemt kan tage 10 år.

(Kilde: Videnscenter om Epilepsis nyhedsovervågning og Videnskab.dk)

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev