04.08.2015

VNS som øresnegl

Mange har hørt om hjernens pacemaker, VNS, der kan være et behandlingsmulighed for visse epilepsipatienter, der ikke kan gøres anfaldsfri med medicin, og hvor en operation ikke er mulig. Nu er der er en anden mulighed for vagus nerve-behandling på vej. Det er en øresnegls-VNS – eller mere korrekt: Transkutan stimulation af vagusnerven, t-VNS. Den stimulerer vagusnerven gennem huden, så i modsætning til den traditionelle nervus vagus stimulator, kræver den ikke noget kirurgisk indgreb.
På Rigshospitalet har man taget t-VNS i brug, men det er for tidligt at vurdere effekten.
Vagusnerven er involveret i reguleringen af næsten alle indre organer. Vigtigst af alt påvirker den områder i hjernen, der spiller en rolle i frembruddet, forløbet og behandlingen af forskellige neurologiske og psykiatriske lidelser.
En gren af vagusnerven kan stimuleres gennem huden (transkutant) med elektriske impulser i det ydre øre. Denne stimulation passerer langs særlige nervefibre for at nå hjernestammen. Ved invasiv stimulation af vagusnerven aktiveres højere centre af hjernen, der er forbundet med en  anfaldsbrydende virkning. Stimulationen udføres med den transkutane vagusnervestimulator Nemos fra firmaet Cephalon.
Firmaet fortæller om sit produkt, at Nemos består af en stimulationsenhed og en dedikeret øreelektrode. Stimulationsenheden, der er på størrelse med en almindelig mobiltelefon, udsender elektriske impulser. Den er forbundet med den øreelektrode, som patienten bærer som en øresnegl. Impulserne overføres via øreelektroden gennem huden til en gren af vagusnerven.
Behandlingen med Nemos udføres selvstændig af patienten, der skal gå med øresnegls-VNS’en i 4 timer om dagen. I store træk kan patienten udføre sine daglige aktiviteter under stimulationsbehandlingen. Man vil kunne mærke en prikkende eller snurrende fornemmelse, mens stimulatoren kører, skriver firmaet der forhandler Nemos.
På Rigshospitalet har professor Anne Sabers prøvet den ny øresnegls-VNS: ”Jeg har 8 patienter i behandling med Nemos. Én har haft behandlingen i 6 måneder, de øvrige er startet indenfor de sidste måneder,” fortæller hun.
Det er for tidligt at vurdere effekten, siger epilepsiprofessoren: ”Den ene patient har fået halveret sin anfaldshyppighed. Én patient holdt op med at bruge sin stimulator efter én måned, da hun fandt det for besværligt. De øvrige har ikke haft problemer med at bruge den og har tålt det uden problemer.”
”Der er endnu ingen undersøgelser der kan svare på om transkutan vagus nerve stimulation bliver et alternativ eller erstatning for traditionel VNS men vi søger om fondsmidler til at kunne igangsætte studier som forhåbentlig om nogle år vil kunne afklare hvilken placering denne form for behandling vil få,” udtaler Anne Sabers.
Læs mere om traditionel VNS Læs mere om t-VNS på Cephalons hjemmeside (Kilde: Cephalon og Dansk Epilepsiforening)

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev