23.08.2018

Alkohol spiller en rolle ved mange indlæggelser for anfald

Hver fjerde nordmand, der blev indlagt med akutte epileptiske krampeanfald, havde et bekymrende højt alkoholforbrug

 

Den norske overlæge Christian Samsonsen, der er neurolog ved Sankt Olavs hospital i Trondheim i Norge, har i en undersøgelse set på alkohols betydning som anfaldsudløsende faktor. Og forskeren konkluderer i en doktorafhandling, at et højt alkoholindtag er en vigtig anfaldsudløsende faktor hos personer med en kendt epilepsi. Og det er en endnu større udløsende faktor hos personer uden en kendt epilepsi.

137 personer, der blev indlagt med akutte epileptiske krampeanfald, svarede på et spørgeskema om alholindtag. Hvis man i besvarelserne scorede over otte, blev det anset som et bekymrede højt alkoholforbrug. Det havde i alt 28 procent af deltagerne.

image
Det siger tallene
  • 22 % af deltagerne med en kendt epilepsi havde et højt alkoholforbrug.
  • 44 % af deltagerne uden en kendt epilepsi havde et højt alkoholforbrug.
  • 63 % af dem med et højt alkoholforbrug var stoppet med at drikke inden anfaldet. Det vil sige, at anfaldene oftest kom i abstinensfasen

Det er den norske epilepsiforening, der fortæller om forskningen i deres seneste blad, hvor professor Morten Ingvar Lossius, der er forskningschef ved Specialsykehuset for epilepsi, kommenter undersøgelsesresultatet:

”Som bekendt findes der en række anfaldsudløsende faktorer. Mange optræder samtidigt, og ved det enkelte anfald kan det være vanskeligt at afgøre, hvad som var vigtigst. For eksempel er det ikke sjældent, at højt alkoholindtag kombineres med søvnmangel, stress og glemt medicin. De fleste mennesker med epilepsi ser ud til at tåle moderate mængder alkohol (1-2 genstande), men det er vigtigt at undgå, at der samtidigt er andre potentielle anfaldsudløsende faktorer,” skriver professoren i Epilepsinyt.

Kilde

Epilepsinyt 2, 2018. Læs mere om de hyppigst forekommende anfaldsprovokerende faktorer her

 

 

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev