Det første tilfælde af status epilepticus er det farligste

Studie viser, at debut med status epilepticus hos børn især er forbundet med efterfølgende neurologisk forværring, mens voksnes første tilfælde er forbundet med højere dødelighed

 

I sjældne tilfælde ophører et epilepsianfald ikke af sig selv inden for få minutter – eller det ene anfald afløser det andet, uden man er kommet til sig selv. Det kaldes satus epilepticus. Status epilepticus er relativ sjældent, men skal behandles hurtigst muligt, da langvarige anfald giver risiko for skader i hjernen og kan udvikle sig til en livstruende situation.

Hvor alvorlige og potentielt livstruende tilfældene kan være, viser et nyt stort koreansk studie.

Det er især det første tilfælde af status epilepticus, som patienterne oplever, der er forbundet med risiko, erfarede forskerne, fortæller Epilepsi Nyhedsbrevet.

Nyhedsbrevet, der udgives af Epilepsihospitalet Filadelfia, fortæller, at de koreanske forskere har analyseret data fra mere end 33.000 patienter, umiddelbart efter, at de har haft deres første tilfælde af status epilepticus. Og tallene viser, at debut med status epilepticus hos børn især er forbundet med efterfølgende neurologisk forværring, mens voksnes første tilfælde er forbundet med højere dødelighed. Forskerne kunne også se, at de faktorer, der er forbundet med, at tilstanden bliver livstruende, er forskellige hos børn og voksne.

Dødelighed størst blandt voksne

Epilepsi Nyhedsbrevet understreger, at der altså er tale om børn og voksne, der er debuteret med status epilepticus, og ikke børn og voksne med epilepsi og epileptiske anfald generelt.

Hos børn i studiet var dødeligheden efter 30 dage 1,8 procent, mens den hos voksne var 10,2 procent. Dødeligheden efter et år var blandt voksne 30,3 procent og blandt børn 4,6 procent, skriver Epilepsi Nyhedsbrevet.

Omvendt så man mere neurologisk skade efter første tilfælde af status epilepticus hos børn, end man gjorde hos voksne. I den samlede gruppe fandt man således neurologisk skade hos 10,7 procent af patienterne, mens man hos børnene isoleret set så det hos 21,3 procent.

I den samlede gruppe af børn og voksne, der debuterede med status epilepticus, udviklede 0,8 procent svær behandlelig epilepsi, skriver nyhedsbrevet fra Filadelfia.

Status epilepticus skyldes tit hjerneskade

Der findes forskellige typer af status epilepticus, afhængig af hvilke dele af hjernen, der er involveret i anfaldene.

De fleste, der får status epilepticus, er personer som IKKE i forvejen har epilepsi, men som får anfald på grund af en akut skade i hjernen. Det kan være hjerneblødning, hjernebetændelse eller lignende.

Hos personer, der i forvejen har epilepsi, er den hyppigste årsag til status epilepticus, at man har glemt at tage sin medicin, eller medicinen er taget forkert. I visse tilfælde kan status epilepticus også opstå som konsekvens af en infektion, stress eller søvnmangel, som kan forværre anfaldene.

Kilde

Epilepsi Nyhedsbrevet

Du kan læse mere om status epilepticus her

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev