11.10.2022

En børnebog om trolde, vilde vulkaner, dybe søer og epilepsi

I ”Epilepsitårnet” rammes 12-årige Ole af epilepsi, samtidig med at en vulkan truer med et udbrud. Sammen med sine venner tager han ud på en eventyrlig og farlig rejse for at blive klogere på epilepsi.

 

“Troldene er vendt tilbage, men kun lige for at markere sig. De fortalte mig, at når jorden ryster og skælver, kaldes det jordskælv. Og når kroppen ryster og kramper, kaldes det epilepsi. De mener, at epilepsi skyldes trolddom. Men det var vist bare noget, man troede for rigtig mange år siden. I dag ved vi mere, og at vi i fællesskab kan besejre epilepsien.” Sådan starter Halldór Bjarki Einarssons bog ”Epilepsitårnet”.

Historien tager fart, da en vulkan truer med et udbrud, og den 12-årige Ole rammes af epileptiske anfald. Den fører læseren igennem en fantasifuld rejse med børn, der ikke helt forstår, hvad epilepsianfald er, men tager ud på en skattejagt for at forstå. Her møder de blandt mange andre Georg Gebis, Skæg-Bjørn Fuldskæg og trolden Skreggur.

Ligesom turen til Epilepsitårnet foregår i skjult og eventyrlig verden. Så troede man i gamle dage, at epilepsi skyldtes onde ånder. De blev forsøgt uddrevet og ført ned i jorden gennem stenspalter eller hule træer. I dag ved vi, at epilepsi skyldes forstyrret elektrisk aktivitet i hjernen, som kan ramme alle. Vi ved også, at epilepsi kan behandles ved hjælp af moderne lægekunst, og at stigmatisering er en blindgyde.

Litteratur og lægegerning går hånd i hånd

Bogen, der er støttet med 25.000 kr. fra Epilepsiforeningen, er skrevet af Halldór Bjarki Einarsson, der arbejder som neurokirurg på Aarhus Universitetshospital. Ud over at være læge har Halldór Bjarki Einarsson videreuddannet sig i narrativ medicin, hvor man kombinerer medicin- og litteraturstudier ud fra en teori om, at skønlitteratur fremmer empati. Og det perspektiv har han brugt i bogen.

Gennem hele fortællingen får børnene stimuleret deres fantasi, og der er gode muligheder for at starte en samtale om en svær sygdom i børnehøjde. Det er en historie, som også den voksne oplæser har stor fornøjelse af at læse.

Bogen er smukt og rigt illustreret af Tomas Björnsson. Den kan købes hos FADL forlags onlinebutik for 199,95 kr.

image
Køb Epilepsitårnet med rabat

“Epilepsitånet” kan købes hos forlaget FADL. Pris: 199,95. Som som medlem af Epilepsiforeningen får du 20% i rabat, hvis du bruger rabatkoden ”epilepsi” på bestillingssiden.

Kilde

FADL og Aarhus Universitetshospital

”Epilepsitårnet” kan købes hos FADL´s forlag

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev