03.01.2023

Musiker får anfald af at spille musik

Liza Bec var professionel musiker, da hun fik en sjælden refleks epilepsi, hvor kompliceret klarinetspil fremprovokerer hendes anfald. I dag har hun fundet en måde, hvor hun kan fortsætte sin musikkarriere

Liza Becs anfald blev fremprovokeret af hendes klarinetspil. Mere præcist af processen med at lave de komplicerede hånd- og fingerbevægelser, der kræves for at spille klarinet. Foto: Lizabec.com

Liza Beck fik anfald, når hun lavede de komplicerede hånd- og fingerbevægelser, der kræves for at spille klarinet. Foto: lizabec.comLiza Becs interesse og glæde for musik startede, da hun var fire år og dansede rundt i stuen til forældrenes plader med spansk musik. Og allerede som otteårige begyndt hun at blive betalt for at optræde. Men da hun startede på collegestudiet musiklinje gik det galt.

”Jeg husker, at jeg stod på scenen sammen med min klarinetkvintet, da jeg pludselig mistede kontrollen over mine hænder”, fortæller den britiske musiker til New Sientist: ”Den gang vidste jeg ikke, hvad det var, men det var en mærkelig ude af kroppen oplevelse, hvor mine hænder fortsatte uden mig.”

Det næste, der skete var, at Liza mistede vejret og faldt om på scenen. På hospitalet blev hun scannet, da lægerne frygtede at der var tale om en hjerneblødning. Det var der heldigvis ikke.  Til gengæld kunne lægerne se en aktivitet i hjernens frontallap, der viste, at hun havde epilepsi.

Jeg var fuldstændig knust ved tanken om, at det jeg havde trænet til i hele mit liv, var jeg ikke længere i stand til at gøre
Liza Bec

Den unge klarinetspillers epilepsi var en såkaldt refleks epilepsi, hvor anfaldene fremprovokeres af en eller anden stimuli. Den mest kendte stimuli er blinkende lys. Men Liza Becs tilfælde var et af de tilfælde, der kun rammet en ud af 10 millioner. Hendes anfald blev fremprovokeret af hendes klarinetspil. Mere præcist af processen med at lave de komplicerede hånd- og fingerbevægelser, der kræves for at spille.

”Jeg var fuldstændig knust ved tanken om, at det jeg havde trænet til i hele mit liv, var jeg ikke længere i stand til at gøre – eller endnu værre: Det ville ødelægge mit helbred,” fortæller hun i en video New Sientist har udgivet.

Opfandt en Roborecorder

Liza Bec var på det tidspunkt en af de musikere, der var aktiv i projektet Live Music Now, hvor professionelle musikere optræder og spiller sammen med handicappede og andre udsatte børn for der igennem at styrke børnenes helbred, forbedre deres kommunikation og øge deres sociale kompetencer.  Så Liza havde set, hvordan musik og hjerneaktivitet kunne påvirke hinanden, og hun blev inspireret til at studere medicin på King’s College London, hvor hun blev færdiguddannet som læge i 2011.

Ved at kombinere sin viden om neurologi med en voksende interesse for elektronisk musik fandt hun frem til en måde, hvordan hun kunne fortsætte sin musikalske karriere: Hun lavede en musikcomputer, der ved hjælp af kunstig intelligens kunne overtage hendes spil, når et anfald var på vej, og ændre det, så de komplicerede hånd- og fingerbevægelser ikke fremkaldte anfald.

I dag har hun brugt sit sjældne handicap til at opfinde maskinen, hun kalder Roborecorder, og har totalt ændret musikstil, så hun spiller en fusion af klassisk klarinetspil og elektronisk musik. Og hun ser nu sin epilepsi, som noget der har gavnet hende:

“At have sådan en begrænsning giver dig evner til at gøre noget anderledes og gøre noget usædvanligt og gøre noget, der er virkelig fantastisk, som ingen andre kan gøre,” siger hun.

Kilde

New Sientist på YouTube og Liza Becs hjemmeside

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev