10.10.2019

Ny bog om at vokse op med en syg mor

 

”Er jeg virkelig så dårligt et menneske, at mor hellere vil dø?” spørger den 10-årige pige sig selv i en ny bog, der fortæller om hverdagen med en mor med epilepsi og hjernesvind

 

Kronisk sygdom som psykisk sygdom eller epilepsi griber dybt ind i en hel families liv. Det oplever en 10-årig pige, der får sin mor hjem efter et langvarigt hospitalsophold på Epilepsihospitalet Filadelfia, på den hårde måde.

På grund af epilepsi og hjernesvind kan moderen ikke gå, men hun har svært ved at forlige sig med begrænsningerne i sin tilværelse og er indimellem tæt på at tage sit eget liv. Den kærlige far holder sammen på familien, klarer det huslige og skifteholdsarbejde. Og den stille pige føler sig alene og tør ikke betro sig til nogen af frygt for at blive misforstået:

”De vil sige, det er min skyld, at mor ikke ønsker at leve. Er jeg virkelig så dårligt et menneske, at mor hellere vil dø?”, siger hun til sig selv.

Sådan ser familierammerne ud i bogen ”Et godt liv. Om at vokse op med en syg mor” af Lisbeth Hvingtoft og Jørgen Alving, der udkommer 28. august.

Selvom bogen foregår i 1950’erne og 1960’erne, så er problemstillingerne stadig i høj grad aktuelle, mener forfatteren og peger på, at 310.000 børn i dag vokser op med en mor eller far med psykisk sygdom, og epilepsi rammer hele familien for 50.000 danskere:

”Det er mit mål med bogen at sætte fokus på, at familier og omgivelser skal være opmærksomme på, hvordan børn af fysisk og psykisk syge har det – især børn, som går stille med dørene”, forklarer forfatteren Lisbeth Hvingtoft.

Fortæller om epilepsi og depressioner

Bogen, der foregår i 50’eren og 60’erne, bygger på forfatteren Lisbeth Hvingtofts egne barndomsoplevelser 1950’erne og 1960’erne, og den skildrer dagligdagen for en stille pige, hvor moderens svingende humør påvirker dagligdagen, især når mor og datter er alene hjemme.

Med tiden affinder moren sig med sit handicap og dør i en høj alder. Og familien kan se tilbage på, hvad der trods alt har været et godt liv.

Men hvad fejlede moren egentlig? Forfatteren går i gang med et større researcharbejde og gør overraskende opdagelser om fortiet psykisk sygdom, der giver logiske forklaringer på belastningen.

Bogen veksler mellem konkrete scener fra forfatterens barndom og morens liv. Overlæge Jørgen Alving, der er en af Danmarks fremmeste eksperter i epilepsi, har været medforfatter, og i særlige researchafsnit forklares i et let forståeligt sprog, hvad man ved om epilepsi og depressioner i dag samt om datidens behandlingsmuligheder.

”Et godt liv. Om at vokse op med en syg mor”. Lisbeth Hvingtoft og Jørgen Alving. Trykværket. 199 kr. 200 sider. Udkommer 28. august 2019.

Kilde

Trykværket og Gucca.dk

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev