Der er ingen beviser for, at varme alene fremkalder anfald, men det er alligevel godt at holde sig kølig. Få gode råd til at holde dig kølig både indendørs, uden for og om natten
Der er epilepsipatienter, som har rapporteret, at de får flere anfald i heden, men der er ingen videnskabelige undersøgelser, der har vist, at varme alene giver øger anfaldsfrekvens. Der er dog enkelte undtagelser – personer med Dravet syndrom, reagerer beviseligt ofte på temperaturskift med anfald og så ved man at epilepsipræparatet Topiramat (Topimax) i nogle tilfælde kan nedsætte svedproduktionen, som kan medføre hedeslag.
Generelt kan varme og kraftig sol føre til ubehag, dårlig søvn og dehydrering, og dét kan fremprovokere anfald. Og så er epilepsi jo altid meget individuelt, så selvom om ”man” måske ikke får flere anfald, så kan det godt være, at du får det. Derfor har vi samlet en række gode råd til hvordan man kan holde sig kølig både indendørs, udenfor og om natten.
Dehydrering sker, når kroppen afgiver mere væske – især i form af sved – end der indtages. Det ændrer salt- og sukker-niveauet i kroppen og kan derved fremkalde anfald. Du skal derfor sørge for at drikke nok. Og når man drikker, så skal man selvfølgelig passe på med alkohol. Du kan læse vores råd om alkohol og epilepsi her.
Lad være at overdrive væskeindtagelsen – da det kan medføre ”vandforgiftning” og øge tendensen til anfald. Læs Fødevarestyrelsens anbefalinger om væske her.
Kilde
Epilepsy Action Australiens side om epilepsi og vejrforhold
Idenyts seks råd til at holde en behagelig indetemperatur
Politiken og søvnekspert Søren Bergs gode råd ved varme nætter