”Det er med til at sætte en tyk streg under, at botilbudsområdet trænger til en grundig revision”, siger Epilepsiforenings formand, der er chokeret over det, der lyder som et tragisk uheld
Historien om Sofie Frydensbjerg, der sidste år døde på et bosted efter at være blevet efterladt uden opsyn i et badekar med skoldhedt vand, står ikke alene. En mor har nu henvendt sig til BT og fortalt om sin datter, Fenja, der i april i år blev skoldet i et badekar på en institution.
Fenja, der udover svær epilepsi også har et udviklingshandicap, lå uden opsyn i et badekar. Den 9-årige pige ville øjensynligt skrue op for vandet, men kom i stedet for til at skrue op for vandets temperatur. Da Fenja ikke har noget sprog, kunne hun ikke kalde på hjælp. Og hun fik dybe andengradsforbrændinger på både underlivet og bagen af det 60 grader skoldhede vand og måtte indlægges i tre uger på Rigshospitalets brandsårsafdeling.
Institutionen har nu skærpet deres badeinstruktion og gennemgået badevejledningerne på alle børn sammen med personalet, fortæller Søren Torpegaard Bech, der er direktør i Den Sociale Virksomhed i Region Hovedstaden, til BT. Og ifølge Fenjas mor, Freja Södergran, er termostaten nu lavet sådan, at vandet nu højst kan blive 35-36 grader.
Datteren er tilbage i institutionen, og selvom moderen er bekymret for, om noget lignende kan ske igen, så roser hun ledelsen for, hvordan de har håndteret sagen efterfølgende.
Epilepsiforeningens formand, Lone Nørager Kristensen, er dybt chokeret over historien: ”Stakkels, stakkels pige og familie. Og supergodt at familien står frem med det budskab at andre ikke skal udsættes for noget lignende. Det viser et imponerende overskud, og det skal familien have en stor og varm tak for.”.
Beboere på botilbud har krav på både at have privatliv og at blive passet på, og rammerne skal være skruet sammen så personalet er i stand til at balancere de to ting, mener Epilepsiforeningens formand:
”Det er helt afgørende, at botilbuddene landet rundt har entydige centrale retningslinjer, for hvordan man skal håndtere basal daglig sikkerhed og omsorg for borgere med svær epilepsi og udviklingshandicap. Selvom det her lyder som et dybt tragisk uheld, er det med til at sætte en tyk streg under at botilbudsområdet trænger til en grundig revision; noget som efter min opfattelse bør være en central del af den evaluering af det specialiserede socialområde som Socialmininister Astrid Krag har igangsat. Det her er simpelthen ikke til at leve med længere – det er jo ikke den første tragiske sag på området.”
Kilde og foto
Læs historien i BT. Billedet er et arkivfoto; det er ikke fra bostedet.