Afstressende øvelser kan måske give færre anfald

Stressreducerende teknikker kan have en gavnlig effekt på svært behandlelige epilepsipatienter, siger forsker efter et forsøg

 

Epilepsipatienter, som ikke bliver anfaldsfri ved medicinsk behandling, kan muligvis reducere antallet af anfald ved at lære teknikker til at håndtere stress, mener amerikanske forskere bag et studie, som er publiceret i det elektroniske tidsskrift Neurology.

Det fortæller Epilepsi Nyhedsbrevet, der refererer resultaterne af et forsøg, hvor 66 patienter, som havde anfald på trods af behandling med antiepileptisk medicin, lærte bestemte adfærdsteknikker ved en psykolog og derefter trænede øvelserne to gange hver dag i tre måneder.

Halvdelen af patienterne lærte desuden en teknik til muskelafslapning, hvor hver enkelt muskel skiftevis spændes og afslappes, mens der udføres bestemte åndedrætsteknikker. Den anden halvdel, der fungerede som kontrolgruppe, lærte en teknik der hedder fokuseret opmærksomhed.

Forskerne forventede, at gruppen med muskelafslapningsøvelsen ville have bedre effekt, end gruppen med fokuseret opmærksomhed, men i stedet viste begge grupper god effekt af øvelserne.

Gruppen med muskeløvelserne havde 29 procent færre anfald under studiet end i månederne op til, mens patienterne, som havde udført opmærksomhedsøvelser, havde 25 procent færre anfald.

”Det er muligt, at kontrolgruppen også havde effekt, fordi de mødtes med en psykolog og havde daglig monitorering af humør og stressniveau. Det kan have gjort dem mere opmærksomme på symptomer og bedre til at reagere på stress, men under alle omstændigheder viser studiet, at stressreducerende teknikker kan have en gavnlig effekt på svært behandlelige epilepsipatienter, og det er en god nyhed,” siger hovedforfateren til den videnskabelige artikel Sheryl R. Haut, Montefiore Medical Centre og Albert Einstein College of Medicine, New York.

Kilde

Epilepsi Nyhedsbrevet

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev