Sejr: Aldersgrænsen for natovervågning afskaffes

”Det er rigtig fint og en stor sejr, at aldersgrænsen for retten til overvågning om natten nu fjernes. Men så mangler der tryghed i dagens resterende 16 timer”, siger Epilepsiforeningens formand

 

Epilepsiforeningen har sammen med andre handicaporganisationer kæmpet i årevis for, at alle med et behov skulle kunne få ret til overvågning nat og dag i eget hjem  – uanset deres alder. Da man for to år siden langt om længe vedtog, at overvågningen skulle være en rettighed om natten, var det et stort fremskridt, men det gjaldt kun for unge mellem 18 og 23 år.

Det fik den gang Epilepsiforeningen formand Lone Nørager Kristensen til at udtale. ”Det er helt uforståeligt og uden sammenhæng med behovet i virkelighedens verden, at loven indeholder en aldersgrænse, så det alene er unge mellem 18 og 23 år, der kan få hjælpen.”

Nu har politikerne lyttet til Epilepsiforeningen og de andre foreninger. Og regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet ophæver nu aldersgrænsen for natovervågning for unge med svært handicap.

Alle borgere med et svært handicap får nu ret til natovervågning, ikke kun unge til og med 23 år. Politikerne har fundet ekstra midler, der gør det muligt helt at fjerne aldersgrænsen.

Det er en stor sejr, der naturligvis glæder Epilepsiforeningens formand Lone Nørager Kristensen. Men hun peger også på, at der stadig er store problemer, fordi behovet for støtte til overvågning er der hele dagen, og nu har aftaleparterne kun givet alle aldersgrupper ret til overvågning om natten:

”Det er rigtig fint og en stor sejr, at aldersgrænsen for retten til overvågning om natten nu fjernes. Men så mangler der tryghed i dagens resterende 16 timer”, siger formanden: ”De potentielt katastrofale konsekvenser af et epilepsianfald, der ikke opdages i tide, er der jo hele døgnet.”

Gælder fra sommer 2023

Aldersgrænsen på de 23 år blev i sin tid indført, fordi der var stor usikkerhed om økonomien bag ordningen. Men nu har en efterregulering vist, at der har været anvendt færre midler til den end forudset. Og det er derfor, at regeringen sammen med aftalepartierne bag finanslovsaftalen for 2020 nu kan fjerne aldersgrænsen for, hvornår man har denne ret. Det betyder, at det ikke kun er de unge i alderen 18-23 år, der har ret til overvågning om natten, men alle borgere uanset alder, der har en hjælperordning efter servicelovens § 95, stk. 3 og behov for natovervågning.

Ordningen om natovervågning trådte i kraft 1. juli 2020. Det er intentionen at fjerne aldersgrænsen med virkning fra sommeren 2023.

Kilde

Social- og Ældreministeriet

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev