Svar på ofte stillede spørgsmål om epilepsi og coronavirus, og hvilke forholdsregler personer med epilepsi inde på livet bør tage.
Epilepsiforeningen får forespørgsler om, hvordan coronavirus evt. kan påvirke personer med epilepsi.
Vi rådfører os løbende med formanden for Dansk Epilepsiselskab og overlæge fra Aarhus Universitets Hospital, Jakob Christensen, og Christina Høj-Hansen, der er professor og overlæge på Rigshospitalets neurologiske afdeling for børn og unge, som i det nedenstående besvarer nogle af de hyppigst stillede spørgsmål.
Sundhedsstyrelsen informerer løbende om corona/Covid-19 på siden her.
Længere nede på siden kan du også følge med i nyheder om epilepsi og Covid-19.
Svar på spørgsmål
Kan mennesker med epilepsi trygt lade sig vaccinere?
The International League Against Epilepsy (ILAE) den international epilepsiorganisation for professionelle inden for epilepsi-området anbefaler, at personer med epilepsi lader sig vaccine med COVID19-vaccine, hvis de tilbydes; dette inkluderer revaccination. For mennesker med epilepsi opvejer risikoen for COVID-19-infektion og potentielle komplikationer langt risikoen for mulige bivirkninger fra en COVID-19-vaccine.
Du kan læse mere om ILAE og COVID-19 her
Epilepsiselskabets formand Jakob Christensen, der er overlæge på Aarhus Universitets Hospital er heller ikke i tvivl: Med den viden man har nu, vil fordelen ved en vaccination mod COVID-19 klart overstige ulemperne.
Virking og bivirkning ved vaccine fra BioNTech og Pfizer
“Der foreligger nu oplysninger om effekt og bivirkninger vedr. de første Covid-vacciner. til at forebygge Covid-19”, siger overlægen og fortsætter:
“Der er ikke beskrevet anfald eller epilepsi som bivirkning til vaccination i de seneste opdateringer af information fra lægemiddelfirmaerne” siger Jakob Christensen og opsummerer.” I de opdaterede produktresumeer er der ikke beskrevet bivirkninger i form af epileptiske anfald.”
Du kan læse om effekt og bivirkninger af vaccinerne her.
Sikkerhedsovervågning fortsætter i 2 år efter den anden dosis vaccine.
Læs mere om de vacciner som tilbydes i det danske vaccinationsprogram.
Hvad med revaccination ?
Alle borgere vil blive tilbudt revaccination på et tidspunkt. Udgangspunktet for revaccination er tid siden primærvaccination.
Mennesker med epilepsi indkaldes dermed til 3. vaccination efter alder og efter hvornår de modtog 1. og 2. vaccination
Dette vil igen foregå med invitation i E-boks.
Se mere på Sundhedstyrelsens hjemmeside her
Hvad hvis jeg får feber af vaccinen?
”Som andre vacciner kan COVID-19-vacciner forårsage milde eller moderate bivirkninger inklusive feber. Ikke alle vil få feber, men hvis du gør det, vil feberen for de fleste forsvinde efter et par dage”, siger overlæge og formand for Dansk Epilepsi Selskab Jakob Christensen:
“For nogle mennesker med epilepsi kan feber gøre dem mere tilbøjelige til at få et anfald. Hvis du er bekymret for feber, kan du tage febernedsættende medicin som f.eks. paracetamol i 48 timer efter vaccination – det reducerer risikoen for feber. Husk at paracetamol påvirker niveauet af lamotrigin og at du derfor helst skal bruge anden febernedsættende medicin hvis du har behov for det og får lamotrigin – tal med din læge om det hvis du har behov for at vide hvilken febernedsættende medicin der kan gå sammen med din epilepsimedicin.
For de fleste mennesker opvejer risikoen for alvorlig sygdom fra COVID-19-infektion langt risikoen for bivirkninger fra COVID-19-vaccinen”
Sådan virker en vaccination
Sundhedsstyrelsen har udgivet denne lille film, der viser, hvordan vacciner som COVID 19-vaccinen virker generelt. Du kan finde filmen her.
Gratis ”Hold afstand”-badge
Med ”Hold afstand”-badget er det muligt at vise, at man som særligt sårbar gerne vil have at andre folk holder afstand, så man kan forebygge smitte med ny coronavirus.
Hent det på apoteket eller bestil det gratis på vores hjemmeside.
Bliver mennesker med epilepsi påvirket af coronavirus mere end andre?
For de fleste mennesker forårsager coronavirus/COVID-19 milde symptomer, og de kommer sig hurtigt efter nogle få dage.
Personer med epilepsi, der er anfaldsfrie på medicin, eller som kun lejlighedsvis har anfald og ingen andre sundhedsmæssige problemer, har ikke øget risiko.
For nogle mennesker er epilepsi en del af et syndrom eller epilepsi i forbindelse med andre tilstande/sygdomme. Disse mennesker kan have andre sundhedsmæssige problemer ud over deres epilepsi. Det kan forårsage mere alvorlige symptomer hos eksempelvis mennesker med svækket immunforsvar, ældre mennesker, mennesker med udviklingshandicap, særlige kræftsygdomme og alvorlig kronisk lungesygdom.
Norske epilepsiforskere har set på epilepsi og COVID-19 og samlet op på forskningen på området
Særligt i forhold til børn
Vi har spurgt børnelæge Christina E. Høi-Hansen, overlæge på Rigshospitalet, som oplyser at alle foreløbige resultater og erfaringer fra udlandet tyder på, at børn er bedre rustet til at komme sig uden svær sygdom ved coronavirus/COVID-19. Der er intet der tyder på at børn med epilepsi får væsentlig krampeophobning.
Visse børn med kronisk sygdom eller særlige tilstande kan have en øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb, typisk børn, der under omstændigheder uden epidemi coronavirus/COVID-19, også har særlige foranstaltninger fx. særlige forhold i forbindelse med skolegang eller pasning i dagtilbud. Disse børn har sygdomme eller tilstande, der vanligt følges i specialambulatorier i sygehusregi, og bør derigennem få individuel vurdering og rådgivning.
Dette er uændret efter Sunhedsstyrelsens opdatering af risikogrupper den 10.02.2021
Er mundbind sikre for personer med epilepsi?
De fleste mennesker med epilepsi vil kunne bære et mundbind lavet af åndbart materiale uden problemer.
Nogen kan være bekymret over, om tildækningen gør det sværere at ånde eller får dem til at blive overophedet. Der er ikke noget, der tyder på, at dette er et problem så længe man bruger de mundbind, der anbefales af Sundhedsstyrelsen.
Du kan læse meget mere om brug af mundbind på Sundhedsstyrelsens hjemmeside:
Hvis du erfarer at det at bære mundbind er svært for dig, er det værd at prøve forskellige udgaver for at finde en type der passer til dig. Du kan også prøve at bære et mundbind i korte perioder derhjemme først for at vænne dig til den måde det føles på.
Hvis du har andre sygdomme ud over epilepsi og er bekymret for, at dette kan påvirke din evne til at bære mundbind, kan du tale med din læge.
Hvad skal en person gøre, hvis jeg får et anfald, mens jeg bærer mundbind?
Hvor det er muligt er det nyttigt at fjerne en persons mundbind hvis de får et anfald, eller hvis de netop lige har haft et anfald – det letter vejrtrækningen.
Husk også de alment gældende forholdsregler, som f.eks. afspritning af hænder (hvis det er muligt), før man hjælper.
Hvis jeg får coronavirus, kan det så udløse et anfald?
Nogle mennesker med epilepsi oplever, at de er mere tilbøjelige til at få et anfald, når de er syge eller utilpasse – det gælder også hvis de får COVID-19
Det er vigtigt at fortsætte med at tage din epilepsimedicin som sædvanlig ved enhver sygdom.
Får epilepsimedicin immunsystemet til at fungerer dårligere?
Almindelig epilepsimedicin påvirker ikke immunsystemet. Enkelte patienter får dog medicin for epilepsi som påvirker immunsystemet. Det kan være patienter med Tuberøs Sklerose eller patienter med betændelse i hjernen (Autoimmun Encephalitis). De tilstande kan give særlig risiko for alvorligt forløb af coronavirus/COVID-19. Der bør ved kronisk sygdom udvises ekstra forsigtighed ift. smitte. Ved tvivl kontaktes de afdelinger som tilbyder behandling. Hvis du får behandling med medicin som påvirker immunsystemet (f.eks. Everolimus, Sirolimus, binyrebarkhormon (Prednisolon)) og du får symptomer på coronavirus/COVID-19 (feber, hoste, ondt i halsen, hovedpine og muskelømhed) så skal du kontakte din praktiserende læge, lægevagt eller akuttelefon.
Kan febernedsættende og smertestillende medicin påvirke epilepsimedicinen?
Værd at vide om mental sundhed, trivsel og forebyggelse af ensomhed
Epilepsiforeningen har fået midler til en indsats for at fremme livskvalitet og forebygge den ensomhed som coronasituationen har forværret. Tovholder på projektet er Maria Elmsted Jensen. Læs mere.
Maria kan kontaktes på tlf. 63 11 93 61. Du kan også sende en mail til maria@epilepsiforeningen.dk
Og Sundhedsstyrelsens hjemmeside har en side med gode råd til trivsel og mental sundhed.
Hvor kan jeg læse mere?
Læs mere hos Sundhedsstyrelsen
Læs mere på coronasmitte.dk
Hvilke ændringer er der på arbejdsmarkeds området?
Du kan holde dig orienteret om ændringer på arbejdsmarkeds området her:
Nyheder om epilepsi og corona
Kilde
Epilepsiforeningen, Formanden for Dansk Epilepsiselskab og overlæge fra Aarhus Universitets Hospital Jakob Christensen, overlæge Christina E. Høi-Hansen Rigshospitalet, Sundhedsstyrelsen og coronasmitte.dk.